Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ligetszépe, az F-vitamin leggazdagabb forrása!
  2024-02-27 21:51:12, kedd
 
 


A ligetszépét valaha csak szépségéért szerették. E különleges, pompás színekben ragyogó növényről azonban sokáig nem tudtuk, hogy gyógyító hatással is bír.

A ligetszépének több változata létezik, mindegyikük az Onagraceae család osztályába tartozik.

Népies nevei: csészekürt, kecsketubák, ligetéke, rapontikagyökér, idegen sárgaviola.

Megtalálható töltések mellett, ugarokon. Évelő, lágyszárú növény, mely elérheti akár a 2 métert is. Júniustól szeptemberig virágzik.

A virágzása akkor történik, amikor a Nap utolsó sugarai is eltűnnek a horizonton. Érdemes a néhány percig tartó nyílási folyamatot megnézni. Először a csészecimpák csapódnak hirtelen hátra, majd a szirmok többszöri hirtelen, gyors szaggatott mozdulatokkal kicsavarodnak és kiterülnek. Éjszaka virágzik, és éjszakai rovarok porozzák őket. Illatos virága csak egy napig él, reggelre elhervad.

Észak-Amerikai eredetű, Magyarországon meghonosodott növény. Egyes indián törzsek a levelét és szárát párolva, vaskos karógyökerét szárítva ették, sőt, gyökere vadásztalizmánként is szolgált.

A XVII. században jutott el Angliába, ahol "a király mindent gyógyító szere"-ként csodálták.

A nyolcvanas évek óta az Egyesült Államokban, Japánban és Nyugat-Európában is kedvelt gyógynövény.

A modern élelmiszeripar a múlt század hetvenes évei óta használja.

A ligetszépe gyógyító titka a növény érett magvaiból nyert olajban rejlik. Két létfontosságú, többszörösen telített zsírsav található benne: a linolsav és a gamma-linolénsav.

A linolsav, az esszenciális zsírsavak közé tartozik, F-vitaminként is emlegetjük. A szervezet önmaga nem képes előállítani, csak táplálék révén jut hozzá. A gamma-linolénsavat viszont a szervezet is létre tudja hozni, ha jelen vannak a hozzávalók. A ligetszépéből nyert olajnak 72%-a linolsav, és 9%-a gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb forrása.

A gamma-linolénsav egészségügyi haszna, hogy hozzásegíti a szervezetet a helyi hormonoknak tekinthető prosztaglandinok előállításához, mivel ezeknek forrása. A prosztaglandinok sok emberben nem képződnek kielégítő módon. Ennek oka lehet genetikai adottság, tápanyag hiány, illetve egyéb más tényező.

Hatásosan alkalmazhatod nőgyógyászati problémákra. A ligetszépe olajban található GLA enyhíti a menstruációs görcsöket, mivel gátolja a menstruáció alatt a prosztaglandinok termelését.

Segít továbbá a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésében (pl. ingerültség, puffadás, mellfeszülés, szénhidrátéhség, stb.) és az endometriózis okozta gyulladások mérséklésében.

A mellek szöveteinek megóvására is kitűnő szer, mivel a ligetszépe olaj tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, melyek támogatják a jód felszívódását, ami igen alacsony lehet a cisztás mellű nőknél.

Csökkenti a mellben, méhben, valamint a petefészekben beindult rendellenes sejtszaporulatot.

Krónikus kandidiázis (gombás fertőzés) esetén a hüvelyt belülről be kell kenni olajjal, naponta vagy minden másnap megismételni legalább 10-szer. Méhszájsebnél az átitatott tampont helyezzük fel éjszakára 20 napig.

Test- és arcápoló krémekbe keverve vagy vizes kézzel töményen a bőrbe masszírozva a ligetszépe olaj rendkívül hamar beszívódik, bőröd bársonyosan selymes és friss lesz használata után.

A parlagi ligetszépe hatóanyagai linolsav, gamma-linolénsav, olajsav és palmitinsav-trigliceridek.

Felhasználható a levele, magból kinyert olaj, ritkábban virágos hajtása, gyökere.


Gyógyászati felhasználása
Enyhíti az ízületi fájdalmat és az ízületi gyulladást,

a ligetszépe magolaj megakadályozza, vagy egyes esetekben akár vissza is fordíthatja a cukorbetegségből adódó stressz okozta kellemetlen tüneteket,

enyhíti az ekcémás tüneteket,

kiváló az akne és a rozácea kezelésére,

hatásos a Scelosis multiplex okozta károsodások enyhítésében,

enyhíti az Alzheimer-kórral kapcsolatos memóriazavarokat,

táplálja a körmöket, fejbőrt és a hajat, javítja az új körmök keletkezését,

diétázás nélkül biztosítja a túlsúly csökkenését,

hasznos lehet az alkoholisták ivásról való leszoktatásában, mivel blokkolja az alkohol elvonási tüneteit,

gátolja a vérlemezkék összetapadását, javítja a koszorúér keringését,

szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében,

véd a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás kialakulása ellen, mérsékli a vérrögök képződésének esélyét.

A fentieket mind embereken észlelték. Ezeken kívül a laboratóriumi állatkísérletek során még a következőket állapították meg:

lelassította a mellrák növekedésének ütemét,

csökkentette a trombózis veszélyét,

megakadályozta az ízületi gyulladások kifejlődését.

Gyökeréből köhögés elleni szirupot készíthetsz
2-3 megmosott és hámozott gyökeret vágd 1 cm-es darabokra és főzd puhára kevés vízben pár szem szegfűszeggel. Alaposan törd át, majd szűrd le. Mézzel ízesítve kortyonként fogyaszd el.

Magját a szezámmaghoz hasonlóan használhatod. Péksüteményre sütheted, desszertekbe keverheted, levest, salátát készíthetsz belőle.

Intelmek a ligetszépe alkalmazásával kapcsolatban!
A ligetszépe gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

A ligetszépe olaj alkalmazása általában biztonságos. Időnként azonban enyhe mellékhatásokkal, például fejfájással, mérsékelt gyomorpanaszokkal vagy puffadással járhat. Ezek előfordulási valószínűsége terhesség alatt fokozódik, ezért ne használjuk ebben az időszakban, sőt még a szoptatás alatt sem.

A ligetszépe­ olaj gátolhatja a véralvadást - ne szedjük olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek rendelkeznek ugyanezzel a hatással, nehogy megnöveljük a véraláfutások kialakulásának vagy a nehezen csillapítható vérzésnek a kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: memóriazavarokat, cukorbetegségből, sejtszaporulatot, prosztaglandinok, mellékhatásokkal, állatkísérletek, leszoktatásában, rapontikagyökér, szénhidrátéhség, élelmiszeripar, összetapadását, alkalmazásával, szívbetegségek, kialakulásának, megakadályozza, gyógyszerekkel, felhasználható, alkalmazásáról, csökkentésében, előállításához, magyarországon, megakadályozta, csillapítható, valószínűsége, endometriózis, meghonosodott, laboratóriumi, növekedésének, szegfűszeggel, felszívódását, trigliceridek, nőgyógyászati, ligetszépének, ligetszépéből, felhasználása, véraláfutások, ligetszépét valaha, ligetszépének több, virágzása akkor, néhány percig, csészecimpák csapódnak, szirmok többszöri, király mindent, nyolcvanas évek, modern élelmiszeripar, múlt század, ligetszépe gyógyító, növény érett, esszenciális zsírsavak, szervezet önmaga, ligetszépéből nyert, biológiailag aktív, Egyesült Államokban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Szívem  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Popper Péter szavai  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Még csak most kezdődik a nap  A Megváltó szolgálatában  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Makszim Gorkij gondolata  Paul David Tripp Április 21  Adakozás  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Garai Gábor - Takarítás  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Png telefon  Paul David Tripp Április 19  Popper Péter szavai  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png ház  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Fehér virág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Irgalom és ítélet  Szép estét  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Bounty krémes  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  A sors  Szép estét  Egy hatékony szolga  Sose bánj semmit  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Hiányzik  Makszim Gorkij gondolata  Png kislány  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png telefon  Erdőn  Facebookon kaptam Krisztinától  Tavaszi kép 
Bejegyzés Címkék
ligetszépét valaha, ligetszépének több, virágzása akkor, néhány percig, csészecimpák csapódnak, szirmok többszöri, király mindent, nyolcvanas évek, modern élelmiszeripar, múlt század, ligetszépe gyógyító, növény érett, esszenciális zsírsavak, szervezet önmaga, ligetszépéből nyert, biológiailag aktív, gamma-linolénsav egészségügyi, helyi hormonoknak, ligetszépe olajban, menstruációs görcsöket, menstruáció alatt, prosztaglandinok termelését, menstruáció előtt, endometriózis okozta, mellek szöveteinek, ligetszépe olaj, cisztás mellű, petefészekben beindult, hüvelyt belülről, átitatott tampont, bőrbe masszírozva, parlagi ligetszépe, ízületi fájdalmat, ízületi gyulladást, ligetszépe magolaj, cukorbetegségből adódó, ekcémás tüneteket, rozácea kezelésére, túlsúly csökkenését, alkoholisták ivásról, alkohol elvonási, vérlemezkék összetapadását, koszorúér keringését, magas vérnyomás, vérrögök képződésének, fentieket mind, laboratóriumi állatkísérletek, következőket állapították, mellrák növekedésének, trombózis veszélyét, ízületi gyulladások, szezámmaghoz hasonlóan, ligetszépe alkalmazásával, ligetszépe gyógyászati, pontos diagnózis, szoptatás alatt, ligetszépe­ olaj, véraláfutások kialakulásának, nehezen csillapítható, memóriazavarokat, cukorbetegségből, sejtszaporulatot, prosztaglandinok, mellékhatásokkal, állatkísérletek, leszoktatásában, rapontikagyökér, szénhidrátéhség, élelmiszeripar, összetapadását, alkalmazásával, szívbetegségek, kialakulásának, megakadályozza, gyógyszerekkel, felhasználható, alkalmazásáról, csökkentésében, előállításához, magyarországon, megakadályozta, csillapítható, valószínűsége, endometriózis, meghonosodott, laboratóriumi, növekedésének, szegfűszeggel, felszívódását, trigliceridek, nőgyógyászati, ligetszépének, ligetszépéből, felhasználása, véraláfutások, petefészekben, mérséklésében, péksüteményre, létfontosságú, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.